Abunai, de grootse conventie op gebied van manga, anime en Japanse cultuur in Nederland, werd dit jaar gehouden in Veldhoven. Ieder jaar vraagt de organistie een martial art om zich te presenteren en de bezoekers een wake-up call te geven. En Aikidoschool Ando was erbij…
Ando uitgenodigd om op zaterdag- en zondagochtend 27 en 28 augustus een aikido-clinic te geven. En die kans om anderen kennis te laten maken en te laten proeven van Aikido hebben we niet voorbij laten gaan! We moesten wel even in onze ogen wrijven toen we zagen welke kleurrijke figuren de mat opstapten! Bonte pruiken en kleren, alsof de mensen zó uit een strip waren weggelopen. En we ontdekten dat iemand die een hakama draagt niet per sé ook al eens eerder op een tatami gestaan hoeft te hebben…. We pasten met onze keigogi en hakama in ieder geval goed tussen de bezoekers. Er is serieus en met plezier gewerkt, waarbij de deelnemers enkele basisprincipes van het aikido zelf hebben kunnen ervaren. Per clinic waren we toch met zo’n 25 man op de puzzelmatten, zelfs op zombiedag (zondag – wanneer de meesten als zombie rondliepen – en niet alleen omdat ze zich zo verkleed hadden). Omdat we ieder een toegangsarmbandje hadden gekregen, konden we na de clinic vrij rondlopen (verkleed als aikidoka!) en ons vergapen aan alle snuisterijen die verkocht werden, de gamers, de karaoke zangers enzovoort. Mooi toch, wanneer mensen hun passies kunnen delen! Wat ons betreft een geslaagd weekend.