Aikido is een zelfverdedigingssport, maar dan zonder competitie element. Een Japanse krijgskunst gebaseerd op een filosofie van geweldloosheid en harmonie. Ontstaan uit de oude tradities en vaardigheden van de Japanse samoerai. Ondanks of juist misschien dankzij het geweldloze karakter, geldt Aikido als een uiterst effectieve zelfverdedigingsmethode. Dat maakt waarom Aikido o.a. deel is van de basistraining bij de politie.
Fysieke kracht wordt bij Aikido tot een minimum beperkt. Terwijl soepelheid, dynamiek, flexibiliteit en innerlijke kracht worden gestimuleerd bij deze zelfverdedigingssport. Er is namelijk altijd iemand die sterker is dan jij, zeker als het gaat om man/vrouw verhouding. Het is daarom slimmer om de kracht van je tegenstander tegen hem te gebruiken bij het uitvoeren van een techniek. Dit doen we door uit de aanvalslijn te bewegen en gebruik te maken van cirkelvormige en ronddraaiende bewegingen om te aanvaller vervolgens te controleren met een klem of weg te werpen. Technieken vergen daarom weinig fysieke kracht en is voor jong en oud te beoefenen.
Daarnaast kent Aikido geen wedstrijden. Waar ‘gewone’ sporten aanmoedigen om technische vooruitgang te boeken door het meedoen aan wedstrijden, heeft de grondlegger van Aikido heel bewust niet gekozen voor deze optie. In eerste plaats is Aikido een discipline, ontworpen om de innerlijke betekenis van het begrip gelijkheid te doorgronden en heeft het als doel om de mensheid te dienen, te verfijnen. Bij wedstrijden is er één winnaar. Mensen ontwikkelen de geestelijke instelling om er alles aan te doen om te winnen. Deze houding kan een afbreuk doen aan je persoonlijkheid. Een overwinning is relatief en breekbaar, maar een overwinning over jezelf is absoluut!
“Aikido is een weg van geen weerstand en is daarom al onverslaanbaar vanaf het begin. We moeten één worden met onze gedachte, gevoel en met genade en medelijden van de universele geest. Daarin is liefde (Ai), geen wedstrijd, vijand en geen tegenstelling naar iemand anders. Zij wiens gevoel niet samenvalt met zijn mentaliteit, kan in geen manier in harmonie komen met de wetten van het universum.” Morihei Ueshiba (grondlegger)
Bij Aikido ga je kennismaken ‘hoe’ je kunt winnen zonder te vechten. Ook zul je gaandeweg ‘een ontmoeting met jezelf’ ervaren op de mat. Jezelf dus een beetje beter kennen en een relatie te leggen tussen opgedane ervaringen en het dagelijkse leven. Ook zul je vrijer gaan bewegen en je meer richten op hetgeen wat bij jou past. Je wordt bewuster van jezelf en ervaart je innerlijke kracht. De omgeving die Ando daarvoor biedt is een bepalende factor. Aikido als zelfverdedigingssport maakt je niet mooier van buiten, maar wel sterker van binnen.
Leuk weetje: Aikido is officieel erkend door het Ministerie van Volksgezondheid, omdat deze krijgskunst een positieve bijdrage levert aan de lichamelijke en mentale gezondheid van de mens.
Tevens heeft O’Sensei Morihei Ueshiba (grondlegger) een onderscheiding gekregen van de keizer van Japan voor de bijdrage die Aikido heeft geleverd aan de cultuur van het land.
Sensei Anne werpt Edo met een dynamische worp.
Onze grootmeester Yoshimitsu Yamada Sensei met sensei
Anne Slui als uke tijdens stage.
Edo sensei werpt Anne met ’n zeer effectieve worp, sumi otoshi.
Aikikai is een van de bekendere stijlen binnen Aikido en staat ook bekend als de Aikikai Foundation. Het hoofdkwartier (Hombu) van deze stijl bevindt zich in Tokio, Japan. Waar elke dag Aikido lessen worden gegeven door verschillende grootmeesters, waaronder de doshu. Dat is de belangrijkste persoon binnen de Aikikai. De officiële opvolger van Aikido’s grondlegger, Morihei Ueshiba. Momenteel is deze rol in handen van zijn kleinzoon, Moriteru Ueshiba.
De Aikikai heeft als taak om Aikido wereldwijd te ondersteunen en om instructeurs en dojo’s te certificeren. Zo zijn de trainers bij Ando, inclusief sensei Edo en Anne Slui 5e dan gecertificeerd door Aikikai. Ze hebben ook de titel shidoin gekregen van hun grootmeester, Yoshimitsu Yamada, wat aantoont dat ze zeer bekwaam zijn in Aikido. Dit geeft je het vertrouwen dat Aikido als zelfverdedigingssport goed aangeleerd wordt. Doe hier de zelftest om te kijken of Aikido bij jou past!