Stichting Ando Nederland, aka SAN, fungeert ook als Aikido Bond waar haar focus ligt op kwaliteit, harmonie, eigenheid en het delen van Aikido zoals bedoelt is door de grondlegger Morihei Ueshiba en zijn familie in de lijn van Aikikai. In tegenstelling tot andere bonden heeft Ando bewust gekozen noch politiek noch concurrerend bezig te willen zijn. Met name door deze beslissing komt alle energie ten goede aan daar waar het toehoort, namelijk aan de groei en ontwikkeling van Aikido en de mensheid.

Binnen Aikido is het belangrijk om aangesloten te zijn bij de Hombu dojo (hoofdkwartier in Japan) om de Dan examens (zwarte band) internationaal erkent te krijgen. Ando heeft deze erkenning via Yoshimitsu Yamada sensei en zijn internationale organisatie Sansuikai / USAF (Amerika).
Ando geeft dus internationaal erkende examens en titels af. Naast het examineren, organiseert Ando nationale en internationale seminars met diverse top grootmeesters (shihan) en sensei’s (leraren). Deze seminars zijn vaak ook open voor extern om aan deel te nemen.

Om de kwaliteit te kunnen waarborgen op de mat zijn niet alleen seminars van hoge kwaliteit nodig, maar ook trainers die zich blijven ontwikkelen. Binnen Ando hebben we een platform (Aikido Academy) voor trainers en hulptrainers om ze op verschillende manieren te ondersteunen in hun trainerschap. Lesgeven is een kunst dat serieus genomen moet worden. Ando is zich erg bewust wat er nodig is om hun trainers te helpen door specifieke workshops en opleiding te verzorgen. Daarnaast werkt Ando met een vertrouwenspersoon, VOG en gedragscode. We willen graag dat alle leerlingen op de mat zich veilig voelen zowel fysiek, mentaal als emotioneel.
Verder heeft Ando een aanvullende verzekering voor haar leerlingen indien dit nodig is.

Ando organiseert vanuit de bond ook allerlei activiteiten voor haar leerlingen. Dit varieert per jaar wat er op het programma staat. Wat we proberen is voor elke doelgroep leuke activiteiten te organiseren zoals een kamp, speciale thema activiteiten of gezamenlijke opening/afsluiting van het seizoen. Ook hebben we elk jaar wel een leuke gift voor onze leerlingen. Dit varieert van een Ando T-shirt tot aan een eigen gemaakt Aikido Kinderboekje. Ando vind het belangrijk om te verbinden. Haar leerlingen zijn daarom belangrijk en geven we graag zoveel mogelijk aan terug.

Kortom kun je van de Ando Bond verwachten?
 • Internationaal erkende examens en titels
 • Eigen Ando paspoort
 • Welkomspakket bij inschrijving
 • Diverse activiteiten per doelgroep gedurende het jaar
 • Top seminars in de dojo waar je traint
 • Gekwalificeerde trainer(s) die zich blijven ontwikkelen, updates volgen op gebied van Aikido, veiligheid en docentschap
 • Mogelijkheid tot doorgroeien in de organisatie en bijscholing
 • Aanvullende verzekering bij het trainen
 • Leuke Ando traktaties gedurende het jaar
 
Zo kennen we ook de scholarship en de teacherpass om training te bevorderen ook bij diegene die weinig of te veel kosten hebben.  tekst zie scholarship/ teacher pass.
 

Soms wordt er gevraagd of er een mogelijk is tot aansluiting van een dojo bij Ando of een soort van toezicht op de kwaliteit van trainen in een dojo. Uiteraard is dit mogelijk! Wij staan open voor gesprek. Echter is het wel goed om te weten dat we selectief zijn met wie we samenwerken. Er moet een klik zijn, voor beide partijen een goed gevoel. Anders gaat het uiteindelijk niet werken.

Speciale aankondiging aan de groep

Seminar foto door Claude Berthiaume Shihan uit Canada

De teacher pass

SCHOLARSHIP

Jaarlijks stelt aikido bond ‘Stichting Ando Nederland’ een Aikido Scholarship ter beschikking aan getalenteerde jongeren. Dit is zo ontstaan vanuit de gedachte dat iedereen zou moeten kunnen komen trainen, ook als deze het moeilijk heeft. Zo kan het zijn dat het financieel tegen zit of dat je druk met je studie bent en eigenlijk niet volledig kan komen trainen. Maar het kan ook zijn dat je een duwtje in de juiste richting nodig hebt, om zo nog meer te kunnen Aikido’en.

Wil jij in aanmerking komen voor een scholarship? Stuur dan een mail naar dojo @ aikido-ando.nl met je onderbouwing.

Teacher pas

Met dit pasje wil Ando de filosofie van Aikido én de waarde van de stages uitdragen. Waarom een pas voor leraren? Zij weten als geen ander wat de toegevoegde waarde is door het volgen van aikido stages. Aikido is het delen van de passie met elkaar. Onze deur staat open voor iedere aikidoka, ongeacht waar deze traint.


Heeft u nog geen pas? Vraag deze dan aan! Deze wordt eenmalig gratis verstrekt via dojo @
aikido-ando.nl?

 • Voor het gebruik van de Aikido Teachers pas is het belangrijk om het volgende te weten:
 Deze Aikido-Teacher pas is (momenteel) alleen te gebruiken op Ando stages in Nederland

 • De leraar dient twee betalende leerlingen gelijktijdig aan de training deel te laten nemen.
Voor de gratis deelname aan de stage, dient zowel de leraar als leerlingen zich (aan te) melden.
 • Het trainerschap zit niet vast aan en bepaalde kyu graad. Echter wanneer ernaar gevraagd wordt, moet wel aangetoond kunnen worden dat u les geeft.

 • Bij verlies kunt u en nieuwe kaart aanvragen via dojo @ aikido-ando.nl?? daarbij dient u rekening te houden met € 5,00 administratiekosten.

 • U dient uw pas te overleggen bij aanmelding voorafgaand aan de stage.
  Aanvaarding van dit pasje geeft recht op kosteloze deelname aan de stage, indien u twee leden meebrengt. De persoonsgegevens zijn uitsluitend om u in kennis te stellen van nieuwe stages. De Wet persoonsregistratie is hier van toepassing.

Zet de eerste stap

Trainen in een
vertrouwde omgeving