Aikido Volwassenles

De Aikido volwassenles wordt gemengd aangeboden, op verschillende locaties (vanaf 14 jaar). Door de achtergrond van aikido te bestuderen is het wellicht duidelijker geworden dat aikido een mooi balans kent tussen de budo elementen (ware zelfverdediging) en de spiritualiteit (mind-set). Door deze alomvattendheid is het soms moeilijk uit te leggen wat Aikido is. Maar om een beeld te geven.

Aikido als zelfverdediging voor volwassenen

Een Aikidoka (diegene die aikido beoefend) valt nooit aan! Het is gebaseerd op rust en een geweldloze weerbaarheid. Dit principe komt ook in de technieken tot uiting, waarbij je de aanvaller niet definitief uitschakelt, maar onder controle krijgt d.m.v. bijvoorbeeld klemmen. Bij Aikido ligt de nadruk vooral op cirkelvormige bewegingen, waarmee de kracht van de tegenstander tegen hemzelf wordt gebruikt. De technieken vereisen daarom weinig lichamelijke kracht, waardoor deze Aikido volwassenles ook zeer geschikt zijn voor vrouwen en ouderen. Je gaat ervan uit dat iedereen sterker is dan jijzelf. Aikido kan je bovendien helpen om zowel fysiek als spiritueel te ontwikkelen.

De reden waarom Aikido als zelfverdediging zo’n prachtige sport is, ligt in het feit dat je dit je hele leven kunt beoefenen en het je tools biedt om jezelf als mens te verfijnen. Om welke reden je dan ook begint met Aikido, er is altijd wel iets te halen wat je verder helpt buiten de mat. Je kunt in Aikido eindeloos jezelf ontdekken en herontdekken. En dat maakt deze Japanse krijgskunst zo ‘gaaf’.

In mijn ogen is Aikido een Japanse krijgskunst dat de elegantie heeft van dansen, de doelmatigheid van een speer en de adembenemende verwondering van Patagonië. Doordat er geen wedstrijden zijn, is het enige doel om je eigen techniek te verbeteren. Je groei en ontwikkeling te vergroten door het volgen van de Japanse wijsheden. Niet voor niks leven de Japanners langer en hebben een gelukkig leven. Steeds meer van deze wijsheid (Oosterse filosofie) komt naar het Westen, denk aan; Ikigai, Zen, mindfullness, kalligrafie etc. Ook yoga is binnen Aikido niet geheel onbekend. Al jaren werden deze methodes gebruikt in de warming up voordat de les startte. Aikido is nog traditioneel en behoud daarmee de kracht van deze wijsheden. Spreekt dit je aan? Schrijf je in voor een introductie les en ervaar deze unieke ‘sport’. We zullen je warm onthalen.

Sensei Anne vertoont de Aikido techniek kotegeashi 

Aikido in het dagelijks leven

Aikido is niet iets wat je alleen maar in de dojo beoefend. Dat zul je zien als je het door hebt. Sensei Edo en Anne leggen uit dat het net als ‘Omdenken’ werkt.

Lees verder…

Aikido grootmeesters

Het Aikidopad bewandel je niet alleen. We worden geleid door onze leraren en grootmeesters. Hun wijsheid, leringen en voorbeeld, is wat ons helpt bij ons eigen pad te ontdekken.

Lees verder…

Ja. Wij zijn van mening dat Aikido werkt. Uiteraard zul je daarvoor (net als alle andere vechtsporten) wel genoeg mat-uren voor moeten maken. Als aanvulling op deze vraag, een Aikidoka ziet pas een ‘gewonnen gevecht’ als er niet gevochten hoefde te worden. Dat is de essentie van het Aikido.

Aikido kent veel (sierlijke) draai bewegingen. Je zult een Aikidoka nooit iets zien blokkeren, maar meedraaien met de energie die op ‘m af komt. Gevolgd door bijv. een polsklem, waar vervolgens een mooie zweefrol uit voortvloeit. Niet omdat dit een realistische val beweging is, maar een van de beste manieren is om blessures te voorkomen. Wist je dat Aikido van alle Martial-Arts de meeste variaties heeft in valbreken?

Wij zouden zeggen de filosofie van het Aikido, daar begint het mee. Waarbij de lessen die je leert met het Aikido ook heel goed bruikbaar zijn in het dagelijks leven. Denk aan dingen die je op kantoor tegen kan komen. (Daarom zie je dat Aikido vaak ook als bedrijfstraining gegeven wordt. Zie Ando bij bedrijven.) Aikido is in elk geval niet de vechtskunst die je in de UFC zal tegenkomen. (Op zich niet erg aangezien je deze mensen niet vaak tegen het lijf zal lopen.)

Of je nu wel of geen Budo (verzamelnaam vechtsporten) achtergrond hebt, maakt dat niks uit. Ieders leerpad is anders. Uiteraard heb je er wel wat voordelen bij. Maar is geen must om deel te nemen. We bouwen dit samen verder uit.

De kosten delen we met je na de eerste les. Wij vinden het namelijk belangrijk dat je Aikido leuk vind, niet omdat het goedkoper is dan bijv. tennis. Mocht het te duur zijn, dan vinden we daar wat op. De essentie is, vind je Aikido leuk!? Daarom is onze proefles dus ook gratis. De keuze daarna is altijd nog aan jou.

Zet de eerste stap

Trainen in een
vertrouwde omgeving