Wat moet je weten

Ga je voor het eerst meedoen met een Aikidoles? Geen probleem, we zullen je kort vertellen wat je te wachtten staat. Wel zo handig als je nog nooit eerder een dojo bent binnen gestapt. Zorg in elk geval dat je goed weet op welke lokatie je wil trainen en hoe laat deze training begint.

Als je je tas pakt om te gaan sporten, zorg er dan voor dat je iets van een joggingbroek hebt met een t-shirt. Ook slippers (om naar de mat toe te lopen) is wel zo prettig. Flesje water mag, dat is meestal iets voor na de training.

Zodra je de sporthal/dojo binnenkomt kan het zijn dat de matten nog gelegd moeten worden. Het neerleggen en weer opruimen gebeurt gezamenlijk. Zie het als een pre-workout, maar ook om elkaar een beetje te leren kennen. 

Zodra de matten gelegd zijn begint de les. Iedereen gaat op volgorde zitten, waarbij jou plek achteraan in de rij is naast de andere witte banden. Eenmaal zittend groeten we naar de grondlegger, die Aikido heeft bedacht. (Hier zit niks religieus achter.) Gevolgd door een groet aan de Sensei ofwel leraar. 

Je zou denken dat de matten tillen je wel warm zal maken, maar niks is minder waar. Nu volgt eerst een korte warming up waarbij al je spieren geactiveerd worden. Dan gaan we aan de slag, als de Sensei iets verteld legt hij de groep even stil, zo kun je dan gaan zitten op de knieën in de rij. (Of kleermakerszit, als dat prettiger is voor de knieën.) Tijdens de training proberen we zoveel mogelijk in rust te trainen, zo kun je meer focussen op wat de bewegingen zijn en wat je moet doen. Uiteraard mag je als beginner wel bij je partner checken of je het goed doet. Probeer dit echter tot het minimum te houden, socializen kan prima voor en na de training.

Zodra de les is geweest, gaan we weer op volgorde zitten net als aan het begin. Zo groeten we het zelfde af, alleen is het beleeft om je allerlaatste partner nog één keer vriendelijk te bedanken. Dus die zoek je nog even op en groet je na.

Nee, Aikido is een zelfverdedigenskunst. (Niet te verwarren met sport. Sport kent namelijk competitie en dat zul je bij Ando niet aantreffen.) Aikido is bedoeld als reactie op een aanval. Het initieert te nimmer  een aanval.

Nee, dat is niet nodig. Het zal wel helpen, net als ritme gevoel hebben om te leren stijldansen.

Als je nog een Judo-pak ergens hebt liggen is dat wel handig, maar niet noodzakelijk. ‘Loszittende’ kleding is goed, denk aan een joggingbroek met een t-shirt.

Wij sluiten niets uit. Echter vinden wij het wel fijn om te weten om welke beperking het gaat en of hier een medische goedkeuring van de dokter aan vooraf gaat. Zo lang wij al bestaan, zijn we blinde mensen tegen gekomen op de mat, mensen die in een rolstoel zitten, geen benen meer hebben… en nog meer. Maar waar een wil is, is een weg.

Uiteraard! Leuk zelfs. Laat het ons even weten via het aanmeldformulier, dan zorgen we dat je na de training antwoord krijgt op al je vragen.

Tienduizend uur. Althans volgens Macolm Gladwell, zul je minimaal 10.000u ergens in moeten steken om er ‘goed’ in te worden. Hij legt dit in zijn boek ‘Outliers’ uit, je kan ook deze korte video bekijken. Wij zelf geloven dat twee keer per week trainen voldoende is om de basis van Aikido te leren.  

Uiteraard! Graag zelfs. Ando heeft drie trainingslocaties waar je terrecht kan, zonder extra kosten. Je leert er des te meer van verschillende docenten die dezelfde basis uitleggen.

Je kan bij verschillende leveranciers terecht, echter werken wijzelf via de Aikido-shop.nl

Zet de eerste stap

Trainen in een
vertrouwde omgeving