Aikido filosofie

De Aikido filosofie uitgelegd

‘Aikido is not an art to fight with enemies and defeat them. It is a way to lead all human beings to live in harmony with each other as though everyone were one family. The secret of aikido is to make yourself become one with the universe and to go along with its natural movements.’ 

Morihei Ueshiba (grondlegger)  

Ando heeft voor ogen om haar steentje bij te dragen in deze wereld. Door mensen terug te brengen naar hun eigenheid en innerlijke kracht. Deze te verbinden met hun levenskracht en het universum, zoals de Aikido filosofie.

De sleutel ligt verborgen in het woord ai-KI-do. Onze sterkste kracht die er bestaat is je innerlijke kracht (Ki), ook wel levensenergie genoemd. Zowel in de yoga als in Aikido tradities, is levensenergie de bron van ons bestaan. Zij zorgt voor evenwicht en rust in ons leven.

Evenwicht in het lichaam is de basis voor evenwicht in het leven. De hectiek van het dagelijkse leven brengt ons echter steeds verder uit balans. En zorgt voor een voedingsbodem waar onrust en overspanning (stress) te veel ruimte krijgt. Stress vaak de oorzaak voor veel ziektes waarmee we tegenwoordig te maken hebben.

Het beoefenen van deze Aikido filosofie zorgt uiteindelijk voor een innerlijke rust die niet verstoord wordt, door de eindeloze spanningen en worstelingen van het leven. Deze Japanse krijgskunst staat ook bekend als de weg van harmonie en liefde, maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Zelfontdekking en Transformatie

We leven tenslotte in dualiteit, dat wil zeggen dat we te maken hebben met een Ego. Dat zich vergelijkt met zijn omgeving (moet beter, mooier etc) en onze werkelijke ‘Zijn’ (kern). 

Ego heeft in onze maatschappij een grote stem gekregen, waardoor je eigen innerlijke stem is weggedrukt.

We zijn steeds meer gaan leven op uiterlijke schijn. Wensen van anderen, ongelukkige situaties accepteren etc. De kunst is om terug naar jezelf te gaan. Weer in contact te komen met deze innerlijke stem en kracht. Die weet welke kant je uit wilt gaan en hoe je je leven zou willen leiden. Los van wat anderen verwachten en vinden van jou. Wanneer je in je eigen kracht staat, sta je in verbinding met jezelf en alles om je heen. De levensenergie (Ki) kan dan stromen en creëren. Het is een oneindige energie waar iedereen bij kan.

Om daar te komen is de eerste stap om te beginnen met Aikido trainingen te volgen. Op de mat zul je ‘een ontmoeting met jezelf’ hebben. Dit gebeurt op een liefdevolle manier. Zo wordt je een spiegel voorgehouden, tijdens het beoefenen van Aikido. Mensen reageren op de projecties die je uitzendt en reflecteren daarmee jouw gedrag. Gedrag dat voortkomt uit patronen die ontstaan zijn uit gedachten en gevoelens. Door meer zicht te krijgen op je eigen patronen, kun je dit via een fysieke manier ombuigen of veranderen. Bij Ando Aikido werken we in lagen. Net als een ui steeds dieper naar je kern gaat. Voor dit proces heb je een mentor, sensei nodig om je te inspireren, motiveren en voorbeeld te geven.

Morihei Ueshiba aan het lezen

O’sensei writing kanji

O’sensei onderwijst de Aikido filosofie

Aikido filosofie in het dagelijks leven

Aikido beperkt zich niet tot de dojo; je zult het verschil merken zodra je het principe begrijpt. Zoals Wim Slui zou zeggen ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’. Sensei Edo en Anne beschrijven het als vergelijkbaar met ‘Omdenken’. Kijk en lees hier verder.

Zet de eerste stap

Trainen in een
vertrouwde omgeving