Oprichter Aikido

O’Sensei Morihei Ueshiba staat over de hele wereld bekend als de grondlegger van de martiale kunst ‘Aikido’. Geboren op 14 december 1883 in Tanabe en op 26 april 1969 is hij op 86 jarige leeftijd overleden. Vele zullen alleen zijn naam of het portret herkennen dat volgens traditie op de ereplaats in de dojo, de kamiza, staat opgesteld. 

Morihei Ueshiba heeft vele verdedigende sporten beoefend, waaronder Jiujitsu, Judo, speer en zwaardvechten.

Overal was hij de beste in, maar toch was hij niet tevreden. Hij wilde niet vechten om sterk te zijn. Er moest meer zijn in het leven. Dus dacht hij erover na en besefte dat als je goed bezig wilt zijn met de vechtsporten, lichaam en geest in harmonie moet zijn. Want als je lichaam en geest in harmonie zijn, dan voel je de aanval beter aan komen. Morihei Ueshiba werd niet alleen gevormd door vechtsporten, maar ook door 
politiek, het geloof en de oorlog hebben hem sterk beïnvloed. Zijn geboortestreek was een centrum van zeer oude traditie. Als kind toonde hij al een grote belangstelling voor het alternatieve en de Shinto denkwijze wat hij later heeft verwerkt in Aikido.

Toen Morihei 19 jaar was, trouwde hij met Hatsu. Later kregen zij drie zonen waarvan Kisshomaru de bekendste is. Kisshomaru maakte Aikido toegankelijk voor iedereen. (Intussen is ook hij helaas overleden.) Tijdens zijn militaire dienstplicht hield hij zich intensief bezig met krijgskunsten.

Na de oorlog ging Morihei Ueshiba zich steeds verder ontwikkelen als budogrootmeester. Hij ontwikkelde zich zover, dat hij als ‘mannetje’, die niet groter was dan 1 meter 50, een sterke man met gemak omver kon werpen. Morihei Ueshiba kon zeer goed met de energie van een ander en die van hem zelf omgaan.

Zo is er een verhaal dat de bekende box kampioen Horiguchi, “The piston” langs bij de dojo van de grootmeester kwam. Hij wilde een wedstrijd met de Morihei Ueshiba. De grootmeester nodigde hem daarbij uit om hem aan te vallen met al zijn kracht en kunnen. De boxer probeerde hem vanuit volle macht en geweld de grootmeester op de borst te raken. Slagen en blazende puffen kwamen richting de grootmeester. Tot plotseling de boxers armen van de buitenkant geraakt werden met de handen van de grootmeester. Het was een flexibele bijna niet zichtbare beweging. Horiguchi viel op de grond met twee gebroken armen en heeft daarna nog twee maanden in het ziekenhuis gelegen.

Morihei Ueshiba is een groot voorbeeld voor mensen die Aikido beoefenen, hij heeft veel bereikt in zijn leven en daar is groot respect voor. Omdat Morihei Ueshiba zo gerespecteerd wordt, noemen ze hem ook wel O’Sensei, wat in het Japans staat voor ‘grote leraar’.

Op de dag dat Morihei Ueshiba overleed, bood de Japanse overheid hem de ‘orde van de heilige schat’, dit was de hoogste eer die hij voor het verwezenlijken van Aikido heeft ontvangen

Dit is Morihei Ueshiba,
grondlegger van het Aikido.

Morihei Ueshiba was erg geïnteresseerd in de Shinto denkwijze.

O’sensei was erg gedreven in het werken met een Jo, de houten stok.

Zet de eerste stap

Trainen in een
vertrouwde omgeving