Werk & Aikido combineren in San Francisco

Wat doe je als je voor het werk naar een congres in het buitenland mag ? Dan vraag je natuurlijk je sensei waar de dichtstbijzijnde dojo is . En in San Francisco had ik het geluk dat er zelfs 2 Aikikai dojo’s in de buurt zijn. Eerlijk gezegd vond ik het toch wel spannend om naar een voor mijn onbekende dojo te gaan om te trainen. Gelukkig heeft Anne sensei tevoren contact gelegd met een van de studenten daar, Susan, die mij direct een e-mail stuurde dat ik heel erg welkom was om mee te trainen. 
Vrijdagmiddag arriveerde ik in San Francisco en op een regenachtige zondagochtend – perfect weer om te gaan trainen – was ik te gast bij San Francisco Aikikai, een dojo in het centrum , op loopafstand van het hotel waar ik verbleef. De les werd gegeven door Steve Sandage sensei die me zeer vriendelijk ontving en op een erg leuke en spontane manier les gaf. Ook door de andere aikidoka’s werd ik hartelijk ontvangen. Na afloop van de les hebben we nog een tijdlang gesproken over diverse Europese sensei die regelmatig naar de USA komen om een seminar te geven. Eigenlijk is het een kleine wereld….

Op maandag stond er eerst een fietstocht over de Golden Gate bridge gepland met mijn collega’s, over een goede warming up gesproken ;-). Vervolgens vertrok ik met de BART (lokale trein) naar Berkely, een van de voorsteden van San Francisco. Aldaar werd ik persoonlijk opgehaald door Susan, een van de studenten van de Berkely Aikikai dojo. Enige tijd geleden heeft Anne sensei daar ook een training gevolgd, waardoor het nu erg gemakkelijk was om contact te leggen en een training te mogen volgen. De dojo is heel traditioneel, waardoor je direct een andere sfeer proeft. Vlak voor de training was er een korte kennismaking met Shibata sensei, hetgeen erg aangenaam was. De training was erg interessant met de focus op één bepaalde techniek in een kleine groep. Susan trainde zelf ook mee, het is erg prettig om alvast iemand op de mat te kennen. Beide dojo’s zijn een oase van rust in de drukte van San Francisco, heerlijk om daar te mogen zijn en mee te kunnen trainen. Ook valt op dat iedereen het heel erg leuk vindt dat je de moeite hebt genomen om te gaan trainen tijdens een verblijf in het buitenland, daardoor voelde ik me direct welkom. 

Mijn speciale dank gaat uit naar San Francisco Aikikai: Joseph Verville sensei, Steve Sandage sensei, de studenten van de zondagochtend en naar Berkely Aikikai: M. Shibata sensei, Susan Kwong en de andere studenten. Het was een heel bijzondere en plezierige ervaring om bij en met jullie te mogen trainen. En, niet te vergeten: Anne en Edo sensei bedankt voor jullie enthousiasme en aanmoedigingen om juist ook tijdens een verblijf in het buitenland te gaan trainen. Ik kan het echt iedereen van harte aanraden. Tenslotte: wanneer je in de buurt van Eindhoven (NL) bent, laat het even weten en train een keer mee, je bent van harte welkom !

Hartelijke groet,

Audrey 

Geef een antwoord