Christian Tissier

Voordat sensei Edo en Anne leerling werden van Yoshimitsu Yamada shihan, waren zij zo’n 8 jaar directe leerling van de Franse grootmeester Christian Tissier. Ook wel bekend om zijn elegante ‘Tissier Stijl’. Mede dankzij hem zijn ze hun eigen dojo begonnen in Veldhoven.

Geboren in Parijs op 7 februari 1951. Christian Tissier was 11 jaar oud en beoefende de sport Judo. Na Judo werd er Aikidoles gegeven, aan een man of drie, vier. Bij Aikido hoefde je niet sterk te zijn daarom wilde hij het eens proberen. Zo is hij gestart in 1962.

Zijn eerste Aikidoleraar was Tavernier Sensei. Na drie maanden kwam Nakazono Sensei vanuit Japan naar Parijs en Christian Tissier begon bij hem te trainen. Nakazono Sensei was in de ogen van Christian Tissier op dat moment een belangrijke Sensei. Hij had een enorme uitstraling en vele krijgskunsten beoefend. Nakazono Sensei leerde hem naast Aikido ook spirituele zaken zoals bv. mediteren. 

Na zijn eindexamen in 1969 vertrok hij naar het verre Japan. Christian Tissier was toen 18 jaar. Hij bezocht alle lessen. De Doshu was zijn belangrijkste leraar, daar ging hij alle dagen naar toe. Hij had helemaal niets in Japan; geen familie en geen woning, maar werd later goed opgevangen door vrienden van Yamaguchi Sensei.

Uiteindelijk woonde hij in een appartement tegenover het huis en de dojo van de Doshu.

Endo Sensei was o.a. zijn *senpai. Verder werd hij beïnvloed door Osawa Sensei en Yamaguchi Sensei. Yama- guchi Sensei was als persoon heel menselijk. Hij was zelfs op oude leeftijd nog erg soepel.

Yamaguchi Sensei sprak alleen over wat Aikido is en over de boodschap van de technieken. ‘Aikido is het onderzoek naar het ideaal van de perfectie van het zelf’, was zijn overtuiging. Het was Yamaguchi Sensei die Christian Tissier heeft voorgesteld aan Minoru Inaba, een Kenjutsu Sensei. Christian 

Tissier was erg onder de indruk van de demonstratie van deze man. Sensei Minoru trainde zelf veel met het zwaard maar gaf bijna geen les. Hij had het principe: “Als je ergens aan begint moet je het tot een goed eind brengen”. 

Hij zei tegen Christian Tissier;
“Als je na 6 maanden nog hier bent, wil ik er wel over nadenken om je les te gaan geven.” Christian Tissier heeft uiteindelijk 7 jaar bij hem getraind. 

In 1976 keerde Christian Tissier terug naar Frankrijk, waar hij pas later zijn eigen dojo opende in Parijs, die tot op heden nog gewoon op dezelfde locatie zit.

Geïnteresseerd in andere Aikido grootmeesters? Lees dan hier verder…

Tissier stijl

Sensei Christian Tissier is een prominent figuur in de wereld van het Aikido, bekend om zijn indrukwekkende demonstraties die Aikido als kunstvorm op de kaart zetten. Zijn stijl, vaak aangeduid als ‘Tissier-stijl’, is beroemd om de grote, elegante en dynamische bewegingen. (Zie video hieronder.) Hoewel liefhebbers deze term gebruiken, benadrukt sensei Tissier zelf dat zijn technieken geworteld zijn in de Aikikai-traditie.

Tissier-Stijl Nederland

Edo sensei op stage in Frankrijk met sensei Christian Tissier

Anne sensei als uke van sensei Christian Tissier

Anne en Edo sensei doen 1e kyu examen. Bij grootmeester Christian Tissier in Parijs in zijn privé dojo.

Zet de eerste stap

Trainen in een
vertrouwde omgeving