Aikido in het dagelijksleven

De Ando wristband is iets waar ons Aikido hart 心 (Kokoro) een sprongetje van maakt.
We trainen elke week Aikido, maar zoals je weet gaat deze Martial Art niet alleen maar om het leren van technieken en worpen om jezelf te verdedigen. Het gaat juist om nader samen te komen tot elkaar. Dat is Aikido in het dagelijks leven.

Hoe ziet Aikido in het dagelijks leven er uit?

Net als Aikido in de dojo, biedt deze situatie zich vaak pas aan als je ergens tegen aanloopt. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin je beperkt wordt. Op de mat kan dit zijn wanneer iemand je fysiek vast pakt. In plaats van denken in beperkingen, zoeken wij Aikidoka’s naar mogelijkheden en oplossingen. Als iemand de pols pakt, zetten we een Nikyo in om ons te bevrijden. We trainen ons zelf erin om de situaties te herkennen en daar op gepaste manier op te reageren, met de meest gunstige uitkomst die op dat moment mogelijk is. Zo zetten we de klem in om iemand te waarschuwen (dus niet om te breken) als controle om escalatie te voorkomen.

Op school zou zo’n beperking bijvoorbeeld een lesuur kunnen zijn waar je geen zin in hebt. Vanuit het Aikido weet je dat je aan de situatie zelf niks kan veranderen. Wél aan de manier waarop je er naar kijkt en hoe je er mee omgaat. Je zou zo kunnen denken ‘Goh, het is maar goed dat deze les maar 1uur duurt’.

Tijdens werk is het niet anders. Wellicht loop je tegen een probleem met een manager aan, of een vervelende situatie met een collega. Jezelf verplaatsen in hoe je hiermee omgaat op de mat biedt perspectief voor daarbuiten. Begin je al oplossingen te zien? En nee, we doelen niet op ‘alle hoeken van de mat laten zien’. Denk meer aan de manier waarop je communiceert. Dus, hoe is jouw houding terwijl je communiceert? Reageer je zelf geïrriteerd of ben je bijdehand? Is je collega visueel ingesteld en is het beter om iets voor te doen, of is een auditieve aanwijzing handiger? Zo stemmen je dus ook af op je ‘partner’ buiten de mat. Net als in het Aikido hebben ze geen gekleurde band om en weet je dus niet op welk niveau iemand zich bevindt.

Aikido buiten de dojo, meer dan een goede grap

Wij mensen kunnen ons tegenwoordig zo druk maken om alles om ons heen. Terwijl dat helemaal niet nodig is. Zo wees onze vader (overleden 2021) ons op een fragment van Roue Verveer (uit de voorstelling ‘Heppie de Peppie’, te vinden op Netflix) dat prachtig op aansluit op Aikido in het dagelijks leven.

Wat Roue aangeeft is dat het vandaag de dag niet vanzelfsprekend is dat iedereen vrolijk is. Dat je zelf in controle bent. Zie flowchart hieronder. Een herkenbare boodschap die ook Berthold Gunster van ‘Omdenken’ verkondigt. Tijdens een inspiratie sessie noemde hij dit ‘verbaal Jiujitsu’ (tja, hij kende toen nog geen Aikido). De Omdenkmatrix biedt ons handvatten om er zelf mee aan de slag te kunnen

 

Net als op de mat, vergt het ‘Aikido in het dagelijks leven’ tijd om er goed in te worden.

Daarom dagen we je uit om 66 dagen deze wristband te dragen. Zodra je een encounter hebt weten om te buigen (naar een positieve ervaring) wissel je de armband van zijde. Zo maak je jezelf bewust en zorg je ervoor dat het een gewoonte gaat worden. Daarna zul je zien dat je het armbandje meer zal dragen als een sierraad.

 

Zo willen wij bij Ando op een positieve en betekenisvolle manier impact maken. Stimuleer jezelf om op deze manier Aikido toe te passen in het dagelijks leven! Ervaar hoe voordehandliggend het toepassen van Aikido in het dagelijks leven is.

Sensei Edo & Berthold Gunster

BUSINESS AIKIDO

Zet de eerste stap

Trainen in een
vertrouwde omgeving